Aktiviteter

VILTSPÅR:

Detta är en mycket bra aktivering för dig & din hund. Ni är ute till skogs och hunden får arbeta sig riktigt trött. Att spåra är naturligt för hunden och gör den trött psykiskt. Vilket är bra för att du skall få en nöjd hund. Att lägga spår har sina regler men vi hjälper gärna till & visar er. Viltspåret går ut på att hunden skall spåra (nosa) sig fram till en klöv som är slutmålet. Till dess hjälp har man dragit en klöv när man lagt spåret samt droppat blod. På vägen har man lite olika svårigheter så som återgångar, bloduppehåll & vinklar. Cockern kan bli champion i denna sport. Detta är en aktivitet som jag & mina hundar sysselsätter oss med ofta.

UPPLETANDE:

Är ännu en mycket rolig aktivitet som era hundar kommer att uppskatta. Det går ut på att ni låter hunden vänta medan ni går iväg och gömmer exempelvis favoritleksaken eller annat föremål. Ni börjar med att traskar runt hit & dit i en ruta om ca 15×15 meter. Ni skall promenera kors & tvärs i rutan så att inte hunden kan spåra leksaken. Sen lägger ni leksaken någonstans, går tillbaka till hunden och låter sedan hunden leta reda på den. Man kan försvåra detta genom att lägga leksaken under något eller lite högre i ett träd osv. Jätterolig hundsport för både matte/husse & hunden.

APPORTERING:

Är en helt naturlig aktivitet för vår älskade Cockerspaniel. Då denna ras är en apporterande & stötande fågelhund så har de det naturligt i sig. Och visst vore det synd att inte utnyttja detta? Beröm så fort hunden bär omkring på något och ta det inte ifrån hunden utan uppmuntra den i stället att hålla kvar saken. Det finns kurser att gå för att lära sig mera om detta. Det går ut på att hunden skall se “bytet” och lokalisera det för att sedan springa ut och hämta det, och komma tillbaka med den till husse & matte.

SÖK:

Är till för att lära hunden leta reda på bortsprungna människor och liknande bland annat. Både jag & Eddie tycker detta är jätteroligt. Kan inte så jättemycket om denna aktivitet, men vi brukar göra på “vårt” vis. Vi har en person med oss som gömmer sig i skogen. På kommandot sök så skickar jag Eddie ut i skogen för att leta reda på personen. När han hittar denne så får han en dummy som han springer tillbaka med till mig. Då sätter jag på honom en spårlina och så får han visa mig vart personen befinner sig. Det är jätteroligt!

LYDNAD:

Detta är en sport som många sysselsätter sig med. Man kan göra detta på flera olika nivåer. Dels kan man gå vardags-lydnadskurser för att lära hunden att fungera i samhället på ett bra sätt. Och sedan kan man gå längre och till och med tävla och få olika titlar. Jag rekommenderar att ni går ett par vardagslydnadskurser med er hund, så att ni får grunderna i hur ni kan träna er hund för att uppnå ett mål. På kurserna får ni bland annat lära er att lära hunden att komma på inkallning, stanna kvar, att den skall lyssna och vara uppmärksam på dig som ägare, att den skall kunna umgås med andra hundar mm.

AGILITY:

Denna sport brukar de flesta hundar tycka är jätteroligt. Det blir en mer lättsam stämning när ni tränar om man jämför med lydnaden. Här skall ni ha roligt tillsammans och utföra en hinderbana utan att riva några hinder på kortast möjligast tid. Man kan gå kurser via Brukshundsklubben eller annan hundskola, för det är mycket man behöver lära sig. Inte minst i handlingen av din hund, det är oftast där felen ligger när en hund river ett hinder eller hoppar hindren i fel ordning. Helt klart värt att prova på!

KONSTER:

En riktigt bra aktivitet att ta till när ni vill aktivera hunden inomhus, men självklart kan ni träna detta även utomhus. Då är det mer störningar och ni kan se att konsterna verkligen sitter. Men börja inomhus med en ny konst. Man kan i stort sätt lära hunden det mesta. Det är bara din fantasi som sätter gränserna. Var noga med att belöna hunden med godis, leksak, mys eller lek i rätt stund, och variera gärna belöningen så blir det mer spännande för hunden. Även här som vid de flesta andra träningstillfällen kan du använda dig utav “Klicker”. Vi kan hjälpa er att komma igång med detta.

SKOGSAGILITY/BALANS:

Detta sysselsätter vi oss ofta med på våra promenader. Ett perfekt tillfälle att göra era promenader roligare för hunden – samtidigt som ni övar kontakt & tränar balans. Ta tillfället i akt och lär hunden balansera på träd, stenar & stubbar, och samtidigt be dem göra konster på dessa. Detta ökar deras självförtroende & övar även upp deras förmåga att veta vart de har sin kropp. Hundarna brukar dessutom älska det. Mina hundar springer i förväg till träd & stubbar och gör trix – allt för att de vet att de då får belöning.

UTSTÄLLNING:

Är något vi åker på ganska mycket & tycker är väldigt roligt, inte minst för att man lär känna så otroligt många trevliga människor kring “ringside”. Min inställning är att man skall åka på utställning för att ha roligt med sin hund, går det sedan bra och man får fina placeringar är det bara ett plus. Man ställer ut sin hund för att få en kritik på den och för att se om den är håller måtten & är rastypisk. Här kan man samla CK:n & senare Cert för att tillslut kunna bli Utställningschampion om man har riktig tur. Det vore väldigt trevligt om ni hade haft lust att ställa ut era hundar några gånger.